Book of Shadows, Grimoire… Vad är vad? Och Vad är Skillnaden?

 

 

Det finns så många olika termer för en häxas bok. Hur vet man vilken som är vad? Vad är skillnaden? Och vad kan man kalla sin egen speciella bok?

Min första Book of Shadows! Jag köpte en anteckningsbok och klädde den själv. Detta gjorde jag när jag var 14 år.

Den här frågan om vad en Book of Shadows egentligen är, kommer alltid upp så småningom för alla utövare, tror jag. Sedan finns det massor av andra olika termer som Book of Mirrors, Book of Light, Grimoire och svenskans Skuggornas Bok (som bara är en översättning av Book of Shadows). Med alla dessa olika alternativ så börjar man såklart fundera på vad skillnaden är mellan dem. Goda nyheter! Det är ingen egentlig skillnad.

 

Alla termer syftar egentligen bara på en häxas bok för att dokumentera saker, kan man säga. Att faktiskt dokumentera sitt magiska arbete är oerhört viktigt, men vad du kallar boken spelar mindre roll. Book of Light och Book of Mirrors är också namn på vad en del wiccaner kallar sin bok.

Jag brukar göra skillnad på min Book of Shadows och min Grimoire. För mig är min Book of Shadows en nedärvd samling av information. Den är nedkopierad från mina initiatorer, och mina framtida initiander kommer att kopiera min. Om man dock är en solitär wiccan så är situationen annorlunda. Och även om man har en Book of Shadows som man kopierat ner så kan man ju självklart ha en egen privat sådan också.

För egen del så använder jag istället Grimoire för min egen privata bok. Helt enkelt för att enkelt kunna skilja på dem.

Så, du kan helt enkelt kalla din bok för vad du vill! Ett tag hade jag en Pärm of Shadows.

Min Book of Shadows

Vad ska man skriva i sin bok?

Det här är helt enkelt upp till dig. För mig gäller alltså min Book of Shadows sådant jag har ärvt, och jag tenderar inte till att ändra eller lägga till något i den. Jag kan heller inte visa något ur den för det är edsbundet.

Min Grimoire dokumenterar jag saker i kontinuerligt. Det kan vara:

  • Meditationer
  • Dikter
  • Konstverk
  • Ritualer
  • Tankar

Dock så är sådant jag dokumenterar där sådant som redan är ganska färdigt. Det är inte en kladdbok, utan det jag skriver i min Grimoire har oftast blivit nerskrivet i en vanlig anteckningsbok först. I min Grimoire vill jag att det ska vara relativt slutgiltigt, även om denna bok också är ett levande dokument, men någon gång kommer kanske någon ärva de här skriverierna och jag vill att det ska vara fint! Här är några bilder från min Grimoire:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det som är viktigt är helt enkelt att du skriver och dokumenterar saker som är viktiga för dig. Jag tycker om att ha fina sidor i min Grimoire. =)

Vad händer om man skriver fel?!

Ja, vad händer då? Inte speciellt mycket. Du kan antingen riva ut sidan, eller bara klistra något ovanpå. När jag ritar bilder och har i min så brukar jag göra dem på ett annat papper och sen klistra in dem =)

Här är alla de anteckningsböcker, Book of Shadows och Grimoires jag haft under åren. En del är inte fullskrivna än, men så småningom kanske =)

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *