Fördjupa ditt förhållande till en gudom

Ibland kommer frågan om hur man kan fördjupa sitt förhållande med en specifik gud eller gudinna. Här har jag skrivit några tankar kring detta. Det finns liksom en skillnad i att bara ’fangirla’ en gud eller gudinna på avstånd, jämfört med att ha en konversation och dialog. Tipsen nedan kan hjälpa dig att gå från att vara en ’groupie’ till att vara en del i bandet!

Här kommer jag ta upp:
  • Efterforskning
  • Dedikationsritual
  • Altare
  • Hantverk
  • Meditation
  • Mindfulness
  • De små tecknen
  • Bön

 

Efterforskning

Goddess Saraswati av ’Drakoheart’ på Flickr.

Oavsett vilken gudinna eller gud man känner sig dragen till och vill närma sig, så är nog steg ett att man börjar läsa på om hen. Då menar jag inte bara Wikipedia, även om det är en bra start, utan allt som du kan komma över. Gamla böcker, uppsatser, andra människors upplevelse av gudomen ifråga, allting är bra att läsa på om. Hur gudomen dyrkades förr i sin kultur, i vilken kontext och så vidare. Det är också väldigt bra att se på olika konstverk där gudomen är representerad. Helt enkelt, all information du kan hitta. En del gudomar finns det massor med information om, en del finns det mycket mindre om. Det här är både bra och dåligt… mycket information ger en mycket kunskap, medan mindre gör att man i ett tidigt stadium tvingas att börja skapa sin egen information. 

Dedikationsritual

Nu handlar inte det här inlägget om att göra sin egen dedikationsritual, men det är nog något jag kommer skriva om i framtiden. Dock så är detta ett utmärkt sätt att närma sig den gudom man känner sig dragen till. Det finns säkert massor med exempel ute på nätet om hur man kan sätta ihop en sådan ritual. En sak att tänka på är att när man väl givit sig till en gudom, så ger de inte upp dig i första taget. Så var helt på det klara med att ditt liv kommer ändras, och det måste du vara beredd på och okej med. Gudomarna har alla sin personliga touch… en gång bad jag The Morrigan om hjälp med att avsluta alla relationer i mitt liv som inte längre var bra för mig. De avslutades… brutalt. I efterhand kanske jag skulle bett en annan, lite mjukare, gudinna om hjälp, men å andra sidan funkade det verkligen!

Altare

Lammas altar av Lavender Pillow på Flickr

Nu kommer all den där informationen du har letat upp väl till pass! Konstruera ett altare och inkludera det som din gudom gillar och som representerar hen. Det kan vara små statyer, konstverk, poesi, symboler och så vidare. Sedan är det viktigt att man också använder sitt nya, fina altare. Spendera tid med det och din gudom varje dag, se till att det inte blir smutsigt, ta hand om det. Det är en representation av ditt dyrkande, och måste behandlas med respekt!

En annan sak att komma ihåg är att använda saker som faktiskt har en innebörd för dig. Det är helt poänglöst att ha en massa föremål som inte betyder något för dig, oavsett hur fina de är rent estetiskt. Ta dig tiden att fundera på hur du vill att ditt altare ska se ut. Altare är väldigt personliga och ska fyllas med de saker som är viktiga för dig och ditt förhållande till det gudomliga. =)

 

 

Hantverk

Det här är nog min favorit! För mig finns det få saker som uttrycker min kärlek och dyrkan till gudarna så mycket som mitt hantverk. Att skapa vackra saker i deras ära är något som verkligen är djupt förankrat för mig. Det handlar inte heller om slutresultatet. Det måste verkligen inte platsa på en konstutställning! Utan det viktiga är att du spenderar tiden och ’besväret’ med att uttrycka din kärlek och dedikation till en gudom. Det kan vara allt från scrapbooking till marmorskulpturer. Så länge det är något som ligger dig varmt om hjärtat och som du gör i ära till en gudom, så kan jag lova att det kommer föra er närmare varandra.

Meditation

I det här fallet speciellt ledda meditationer (spela in dig själv eller be någon annan leda dig) för att möta en specifik gudom. Det kan vara väldigt effektivt, och man brukar få flera nya associationer som man kan arbeta vidare med senare.

Mindfulness

Odin av Zsoolt på Flickr.

Det här har jag funderat mycket på den senaste tiden. Förut brukade jag mest fnysa åt det här med mindfulness, men nu har jag ändrat åsikt! De senaste 6 veckorna har jag börjat meditera på ett nytt sätt ’från grunden’ med en app som heter Headspace. Den har också lärt mig att bli bättre på att kontrollera mina tankar i vardagen, att inte låta hjärnan bara spinna iväg i en kavalkad av allt möjligt brus. Att bli mer mindful, helt enkelt.

Varför spelar det någon roll? Jag tänker att om du ständigt är upptagen med att tänka en massa tankar du inte egentligen varken vill eller behöver, så finns det inget utrymme för att få kontakt med en gudom. Din hjärna har nämligen en ständig upptagen-ton. Det är som en telefon =) Om du ständigt har nåt annat på linjen, hur ska en gudom nå fram?

De små tecknen

Det tar mig till de små tecknen. När man är mer mindful så är det lättare att se de små tecknen i vardagen som kanske skulle drunkna i bruset annars. Det kan vara allt ifrån en känsla man får, när ens gudom ’knackar en på axeln’, till att höra korparna kraxa precis när man tänker på Oden, eller fulla visioner. Men som sagt, för att kunna ta emot dem måste linjen vara ledig =)

Bön

En lite… kontroversiell grej när det kommer till wicca och annan hedendom, är ju bönen. Min fru har gjort oerhört mycket efterforskning just på bön, vilket gjorde mig intresserad också. Att spendera en stund varje dag i bön, som verkligen är tid som är helt och hållet dedikerad till sin gudom, förbättrar verkligen din dialog med hen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *