Kraftplatser och heliga platser
Vad är en kraftplats? Var hittar jag en helig plats? Hur hittar jag ställen jag trivs på?
Hällristning – Himmelstalund, Norrköping, foto: Peter Andersson
Kraftplats
En kraftplats är ett ställe där det är lätt att få kontakt med de olika krafterna och energierna som finns i naturen. En sådan kraftplats kan vara ett ställe som under lång tid har brukats för religiösa ceremonier. Hällristningsområden brukar jag tycka om och de har alltid en speciell atmosfär tycker jag. Oftast hittar man kraftplatser på gamla gravfält, offerlundar, springkällor och hällristningsområden.
På dessa kraftplatser har man under lång tid genomfört någon typ av religiös ceremoni av olika slag. Du kan lätt hitta gamla kultplatser genom att bläddra i en Atlas och leta ortnamn som slutar på lund, lunda, vi, ve, sala, sal. Gå därefter in och leta upp hur gammal bygden är så kan du troligtvis vara säker på att det är en gammal kultplats. Är hällristningar något religiöst eller är det bara dåtidens graffitimålare?
Jag bor i Uppsala och här kryllar det av gamla kultplatser, Uppsala i sig är en gammal kraftplats där man troligtvis genomfört mängder av ceremonier. Adam av Bremen skriver i sitt verk att vart nionde år offras nio handjur av varje sort i Uppsala, även människor. Detta har varit lite höljt i mysteriernas dimmor men idag har man börjat hitta mer och mer spår av att Uppsala har varit ett starkt centrum för den fornskandinaviska religionen.
Den mystiska Gudinnans fotspår. Hällristning – Himmelstalund, Norrköping, foto: Peter Andersson
Heliga platser
En helig plats kan vara helt och hållet ny och behöver inte alls ha någon cool historia bakom sig. Det räcker med att du tycker om platsen och att den uppfyller det du tycker ska finnas på en helig plats. Oftast handlar det om atmosfären och att platsen är lugn och är placerad på ett vackert ställe.
Den heliga platsen kan absolut hänga ihop med en kraftplats och en historisk kultplats så dessa två begrepp går hand i hand.
Nornornas nät? Hällristning – Himmelstalund, Norrköping, foto: Peter Andersson
Hur hittar jag en helig plats?
Du kan skapa en egen helig plats om du har möjlighet till en trädgård eller en bit grönområde eller om du har nära till skog och natur. På tomten och trädgården har du vilka möjligheter som helst att skapa ditt heliga rum som du vill men om du är ute i naturen på allmän plats måste du följa allemansrätten, dvs. du får inte fälla träd utan markägarens tillåtelse, du får inte flytta på stenar hur som helst och om du befinner dig på ett fornminnesskyddat område så gäller Kulturmiljölagen, ofta kallad fornminneslagen, dvs. du får inte flytta på någonting eller lämna efter dig skräp eller göra upp eld. Du hittar mer om Kulturmiljölagen här!
Var välsignade
Peter
Uppdaterad med Kulturmiljölagen, 2017-06-09