Förslag på Magi vid Månens Olika Faser + BONUS!

Det var meningen att jag skulle skriva ett blogginlägg i maj, men det glömde jag helt bort! Så jag tänkte göra 2-in-1 idag och skriva lite om skillnaden mellan Sabbat och Esbat (som jag skulle skriva om i maj), och sedan om lite olika saker man kan göra för de olika månfaserna.

Skillnaden mellan sabbat och esbat

Egentligen är det här ganska enkelt. Kort och gott så ärar Esbats månens cykel och faser, medan Sabbats ärar solåret och dess olika årstider. Det är sabbaterna som tillsammans blir Årshjulet.

Det man oftast tänker på när man pratar om Esbats är att göra någon typ av magi och/eller firande när det är fullmåne, men man kan arbeta med olika saker under månens alla faser. Detta kommer jag skriva mer om längre ner.

Sabbaterna infaller på bestämda datum, medan esbaterna varierar i datum beroende på när månen är i sina olika faser.

En annan skillnad jag brukar tänka på när jag sitter och filosoferar över detta är att sabbaterna fokuserar mycket på den externa världen. Man firar årshjulet, Guden och Gudinnans cykel och deras påverkan på den fysiska världen. Man ärar det som händer i naturen, och kopplar ihop det med hur detta får oss att känna.

Esbats, å andra sidan, är för mig mycket mer ihopkopplade med hur vi påverkas internt. Vi ärar sjävklart Gudinnan, speciellt vid fullmåne och Drawing Down the Moon, men ofta handlar arbetet vi utför om att ändra något inom oss, alternativt i vår personliga vardag. Månen är också traditonellt ihopkopplad med vårt undermedvetna (tänk till exempel på tarotkortet Månen), och de strömmar som flyter ’under ytan’, så för mig handlar Esbats väldigt mycket om personlig utveckling snarare än att ära naturen och dess faser.

Förslag på magiskt arbete under månens olika faser

Månen har alltid fascinerat oss människor, och det finns otaliga artiklar, spells, avbilningar och så vidare. Även idag, trots att vi förstår att månen är ett klot som cirklar kring jorden och påverkar tidvattnet, så slutar den inte att fascinera.

Här är en illustration på hur månens faser ser ut från Jorden, på den norra hemisfären. Beroende på vilken månfas det är så finns det lite olika saker man kan jobba med magiskt. Man kan bli hur specifik och detaljerad man vill med detta, men här är några grundläggande förslag. Om du vill göra riktigt komplicerade saker så kan man gå in på alla korrespondenser (typ se vilken veckodag under vilken månfas som hör ihop med den planet som påverkar det du vill göra magi för osv), och då är Agrippas bok klassikern att titta i. Men som sagt, här blir det lite mer grundläggande!

Nymåne

Nymånen är alltså efter mörkmånen, när månen precis börjat växa igen. Den här delen av cykeln hör ihop med Gudinnans fas som ungmö, innan hon träffat Guden. Jag brukar tänka att den här delen av månens cykel infaller under dag ett till och med dag tre.

Under den här delen av månens cykel är det perfekt att arbeta med magi för att starta något nytt. Saker får liksom en ordentlig skjuts framåt av nymånens energi. De verkar väldigt enkelt gå från att stå stilla till att börja röra sig mot målet man sätter.

Här passar det jättebra att arbeta med magi för, till exempel, en ny affärsidé, att börja med en ny diet eller hälsoplan samt alla nya projekt du vill starta – oavsett typ av projekt.

 

Växande Måne

Den här delen av månens cykel infaller mellan dag fyra och fram till fullmånen. Självklart har ju månen vuxit sedan dag ett, men som fas är det de här dagarna man räknar. Gudinnan är lite äldre här, men fortfarande ungmö. Dock börjar hon tycka att Guden nog är rätt OK, och hon blir så småningom gravid.

Den här fasen är jättebra för att arbeta med magi för saker som du vill ska växa och öka. Man kan säga att det är här som de saker du startade i den förra saken står på tillväxt, precis på samma sätt som Gudinnan när hon blir gravid.

Fokusera på att utöka saker här, kanske ett utvecklingsområde eller ett projekt du startat tidigare.

Fullmåne

Den astrologiska fullmånen infaller på dag fjorton, men jag tycker att man kan räkna dag tretton, fjorton och femton som fullmåne. Men det är upp till dig om du håller med!

Fullmånen hör ihop med Gudinnans aspekt som Moder, och att vara ’mitt i livet’. Det är en tid när allting händer i snabb fart och det är den mest kraftfulla tiden för att arbeta med magi och spells. Det finns massor av kraft i luften, som vi kan låna av i vårt eget arbete.

Egentligen kan du göra vilken sorts magiskt arbete som helst under fullmånen, just för att det är en så kraftfull period. Allting du gör får en extra ’boost’. Du kan göra magiskt arbete för succé med ditt eget företag, hitta nytt jobb, nytt hus, gudomlig insikt, healing… allting funkar här. Och det är den perfekta fasen när du behöver lite extra kraft till dig själv eller till magiskt arbete. Jag tänker på det som ’turboknappen’!

När det gäller de här tre faserna, nymåne, växande måne och fullmåne, så kan det hända att du känner dig mer ’buzzy’, glad och kanske till och med lite vimsig. Det är massor med kraft i luften och är man lite känslig så suger man åt sig av den. Det är som en endorfinkick. Så arbeta gärna med medkänsla för andra, kärlek, sexmagi och så vidare, och med att få kontakt med din egen inre ungmö och moder under de här faserna.

Avtagande Måne

Åh jag blir så ledsen när jag hör att folk så sällan arbetar med de här faserna! Jag tycker de är jätteroliga. Men det finns så mycket rädsla kring ’the Crone’ (tycker inte det finns någon bra svensk översättning. ’Haggan’ känns så respektlös på något vis), och det hon representerar. Får skriva några inlägg om the Crone i framtiden! Det här är alltså efter fullmånen, från dag femton.

Gudinnan är alltså inte längre fruktbar, är det som händer här. Man kan väl säga att hon nu är i klimakteriet.

När det kommer till magi som passar den här fasen så är det alltså inte rätt tid att starta något nytt. Istället är det här som det är dags att avsluta något. Här har vi hjälp från månens kraft att se till att saker kommer till sitt naturliga avslut. Det kan vara för förhållanden du inte längre vill ha, dåliga vanor och liknande. Helt enkelt allting som du vill ge en skjuts att på naturlig vän komma till ett avslut. För mig känns det lite som att man långsamt stänger av en kran, och avsluten tenderar till att bli lite mindre traumatiska än de blir när det är mörkmåne.

 

Mörkmåne

Här har Gudinnan gått igenom klimakteriet, och är nu en riktig Crone. Jag tycker det här är en fantastisk fas, med fantasisk energi.

Här kan du avsluta allt, men det blir mer abrupta avslut. Här finns inte gradvisa avslut, utan det är ett rent snitt. Det kan vara lite traumatiskt om du inte hade tänkt dig så snabba resultat, men om du gör magi för sådant här kan du i alla fall känna dig säker på att avslutat blir det.

 

 

 

Under de avtagande faserna och under mörkmånen är det perfekt att granska, arbeta med och bli vän med dina egna mörka sidor. Här kan man arbeta med sin egen självkänsla och medkänsla med sig själv, filosofera lite över sig själv eller varför inte testa ’scrying’ och att kanalisera profetior. Profetior kan man också göra under fullmånen men jag tycker de passar ännu bättre under mörkmånen!

Drawing Down the Moon

Om du läst om månmagi och wicca så har du säkert stött på frasen ’drawing down the moon’. Det här är att dyrka och kanalisera mångudinnan (lite förenklat) och arbeta med den energin. Oftast brukar det sägas att detta ska göras under fullmånens fas, och det funkar jättebra då men du kan självklart göra det under månens alla faser! Jag och min fru har jobbat mycket med the Crone på det här sättet och det är väldigt inspirerande arbete.

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *