Midsommar

Att midsommar blivit en stor högtid just i Sverige är kanske inte så konstigt. Med tanke på att vi har det mörkt och kallt under vinterhalvåret känns det befriande med värmen och ljuset. Från och med midsommar blir ju dagarna kortare, men hela sommaren ligger framför oss; på samma sätt som den djupaste vintern brukar infall runt Imbolc infaller den varmaste delen av sommaren ofta runt Lammas, vilket i båda fallen blir högtiden närmast efter solståndet. Eftersom midsommar infaller under perioden mellan vårbruket och de första skördarna hade den stor betydelse i det gamla bondesamhället. Det var en lugnare period som man kunde ägna åt mer än arbete. De flesta i vårt moderna samhälle börjar ju inte heller sin sommarsemester förrän efter midsommar.

Eftersom sommarsolståndet är en astronomisk händelse är midsommar, eller Litha, en av de högtider vars datum skiftar från år till år. I våra nordiska grannländer har man ett fast datum för midsommar (24 juni), men i Sverige firar vi midsommarafton den fredag som infaller mellan den 20:e och 26:e juni. Det brukar bli fredagen närmast efter sommarsolståndet. Som alltid är det trevligt om man kan fira på ”rätt” dag, men arbetar man i ett coven är det oftast enklare att fira på helgen.

Gudinnan och Guden
Det finns flera aspekter av Guden som man kan tänka på under midsommar. Den mest uppenbara är att solguden nu står på sin absoluta topp och att han skiner över oss med all sin styrka. Han värmer oss och han värmer jorden så att växtlivet frodas. Han och Gudinnan stadfäster det förhållande som påbörjades vd Beltane. Men han är också närvarande i form av Ekkungen, som styr över den del av året då dagarna blir längre. På midsommar strider han mot Järnekskungen, som styr över den del av året då dagarna blir kortare, och i striden såras han så svårt att han så småningom dör. Men död måste till för att någonting annat ska kunna växa – om blomman aldrig dog skulle vi inte få någon frukt, och utan frukt inga nya blommor. Och vid vintersolståndet kommer han åter. Det enda vi kan vara säkra på är förändring.

I år blommar flädern nu till midsommar. Flädern är Frejas träd, och midsommar känns som en passande högtid att ära henne på. Midsommarnatten anses ju magisk och Freja kallas även häxornas drottning. Samtidigt är det en kärleks- och fruktbarhetshögtid och även detta är attribut som Freja har. Man kan även vända sig till landets gudinna, som växer och mognar framför våra ögon.

Midsommarmagi
Kärleks- och fruktbarhetsmagi hör förstås midsommaren till, och mycket av den folklore som finns kring midsommar rör spådomar om kärlek. Har man redan en partner/partners man är nöjd med kan man ju hoppa över själva spådomen och fokusera på relationen/relationerna man har.

Växtligheten anses vara extra magisk nu så midsommar är en utmärkt tid att samla växter till magi. En gammal sed är att plocka blommor som man sparar och sedan lägger i julbadet. Detta ska skänka hälsa under det nya året. Man kan också spara midsommarkransen om man har en sådan, och lägga den i badet. Överhuvudtaget tycker jag om idén med att lagra midsommarenergierna och sedan använda dem vid vintersolståndet. Det går ju att göra på flera sätt, kanske genom att låta en flaska med dryck man tycker om stå i solen från det att den går upp till dess att den går ner, göra flädersaft (om flädern blommar där du bor), samla in växter till rökelse eller kanske sätta en snaps om du dricker sådant. Man kan också ladda magiska föremål genom att låta dem ligga i midsommardaggen (förutsatt att de tål fukt!), eller samla in själva daggen. Att rulla naken i midsommardaggen sägs göra en vacker och frisk.

Firandet
Midsommar är en glädjehögtid, en högtid för dans, sång, trummor, musik och eld! Det är också en av få högtider då det i Sverige är möjligt att fira skyclad utomhus utan att riskera att frysa så att man skakar, men även om man vill vara påklädd är det att föredra att vara utomhus om möjligt. På klassiska hedniska platser i Storbritannien, som Stonehenge och Glastonbury, träffas mängder av människor för att titta på soluppgången. Det går ju naturligtvis att göra även här. Är man några stycken som firar tillsammans kan man iscensätta Ekkungens och Järnekskungens strid mot varandra. Man kan fira det som blomstrar i ens liv och se fram emot att se det bära frukt. Kan man ta sig till en källa anses de också besitta särskild kraft under midsommarnatten och därför vara lämpliga att väva in i firandet. Vårt traditionella svenska firande är egentligen inte heller så dumt ur hednisk synvinkel, så varför inte klä en liten midsommarstång och dansa kring den för att resa energi?

Glad midsommar!
/Charlotta

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *