Tips på en Wiccansk Morgonritual – Gästbloggare

Presentation av gästbloggare Anna:

Mitt namn är Anna, jag är 40 år fyllda och bor sedan snart 20 år tillbaka i Uppsala. Jag till hör grenen Svensk Iniatorisk Wicca, som jag blev förstagrads-initierad i 1999. År 2005 blev jag andragradsinitierad i mitt dåvarande coven, men är för närvarandre coven-lös pga att som för så många andra att livet har kommit emellan. I vardagen är jag väl inte särskilt teknisk, men inom Wicca älskar jag att ifrågasätta, ta isär och sätta ihop saker och ting för att bättre förstå hur saker och ting fungerar.

 

Att vara wiccan handlar inte bara om det stora firandet vid fullmåne eller vid våra åtta högtider. Det handlar lika mycket om att knyta an och fortsätta att återknyta kontakten med det Gudomliga och Mysteriet varje dag i allt det vi gör. Ett sätt att göra detta på kan påbörjas redan innan du har stigit upp på morgonen. I den här posten tänker jag ta upp varför jag tycker det är viktigt att skapa en egen personlig morgonritual och vad du kan tänka på om du som jag vill skapa en egen morgonritual som bara är din egen.

ATT TÄNKA PÅ

När du ska till att skapa din egna morgonritual bör du fundera på varför en morgonritual är så viktig för dig:

  • Vilket behov kommer den att fylla i en kanske redan stressad vardag?
  • Är det för att alla coola hedningar gör det?
  • Är det för att du är övertygad om att om du gör det 100 morgnar på raken så kommer du att vinna på lotto?
  • Eller är det helt enkelt för att du vill börja din morgon i en annan sinnesstämning än vad du tidigare gjort?

När du vet detta så har du också en stor pusselbit till hur din morgonritual ska se ut.

För egen del så är en morgonritual viktigt för mig eftersom jag varje morgon på nytt vill affirmera min tro och min dedikation inför Gudarna (och mig själv). Själv är jag en virrpanna och ett yrväder av stora mått. Det är därför också viktigt för mig att se till att grunda och centrera mig själv innan jag går ut i vardagen igen. Dessa två aspekter har jag sedan vävt samman som byggstenar för min ritual.

Vad som är viktigt för Dig kan givetvis variera från vad som är viktigt för mig och det är helt OK! När jag botaniserade runt på webben för att få mer kött på benen kring morgonritualer så hittade jag ett intressant påstående kring att det första steget som kan tas vid skapandet av en egen morgonritual var att faktiskt avsätta tid till den. Och visst, jag förstår poängen bakom tanken: Att jag genom att avsätta tid varje morgon visar att jag är beredd att offra något värdefullt inför Gudarna. Det kan fungera för vissa. Men för mig som är heltidsstuderande småbarnsmamma så är tid ofta en enorm bristvara.

Dessutom, när jag väl har extra-pass inbokade på mitt arbete så går jag upp tillräckligt nära midnatt för att jag inte känner för att gå upp ytterligare minuter tidigare. Lösningen för mig har istället blivit att titta på de mer mundana ritualer jag utför varje morgon (Duscha, äta frukost och så vidare) och fundera kring hur jag kan kombinera dessa till att bli mer … tja i brist på bättre ord spirituella. I exemplet nedan så återknyter jag t. ex min kontakt med mina valda Gudar genom att recitera en specifik chant när jag duschar: Jag blir ren och andlig på samma gång!

EXEMPEL PÅ MIN EGNA MORGONRITUAL

Det här är slutligen ett exempel på hur jag har valt att lägga upp min morgonritual. Den är anpassad efter mina behov och hur min dag ser ut. För dig kan det se helt annorlunda ut och som sagt: Det är OK!

Vakna upp med en bön

Det första steget av min morgonritual gör jag liggandes kvar i sängen. Tyst för mig själv i takt med mina andetag säger jag: ”Jag andas in [inandning]….. jag andas ut [utandning]”. Detta är en anpassning jag har gjort inspirerad av en blogpost skrivet kring just morgonritualer. Bönen hjälper mig att komma i fas, släppa taget om drömvärlden och landa i den vakna världen.

Altartid

Av barnsäkrande anledningar så har jag inget fast altare. Men varje gång försöker jag likväl lite snabbt tända ett helgat ljus och/eller en rökelse och helt enkelt bara stå framför dem och bara vara i nuet – gärna samtidigt som jag dricker ett glas vatten. Du kan aldrig få för mycket vatten! Ibland, om jag inte ska arbeta så drar jag också ett tarotkort att reflektera över under dagen.

En Välsignad Dusch

Det är när jag duschar som jag verkligen vaknar till liv och hade jag fått välja hade jag nog stått betydligt längre i duschen än vad jag kan göra nu. Men jag har kompromissat och använder duschen för att återknyta mina löften inför Gudarna som jag givit. Det gör jag genom att recitera ”the Fivefold Kiss” samtidigt som jag tvålar in mig. Det blir ett naturligt flöde och jag kan ta en ritual ur vardagen och göra den till en del av min morgonritual.

Frukost

Det är inte alltid som jag äter frukost. Det beror väldigt mycket på när på dygnet jag går upp. Men när jag gör det så tycker jag om att passa på att sitta en kort millieskund och säga en tyst välsignelse över maten och skänka en tacksamhetens tanke till Gudarna att jag faktiskt har mat på bordet idag också.

Gå ut och hälsa morgonen

När jag gör det här varierar lite på hur min dagsplanering ser ut. Ibland blir det klockan 04.00 på väg till bussen. Ibland blir det klockan 07.30 på väg för att lämna yngsta barnet till dagis. Men första gången jag går ut på dagen försöker jag ändå stanna till och ”känna in” årshjulet och vart jag som liten människa befinner mig på den. Jag brukar också antingen sätta mig på huk med händerna mot jorden, eller ställa mig med båda händerna mot en trädstam och stå så en kort stund med slutna ögon och bara vara. Detta mer än något hjälper allt ap-tjatter i min hjärna att tystna och hjälper mig att förbli jordad och centrerad resten av dagen!

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *