Tradition

Vad betyder tradition utifrån ett wiccanskt perspektiv?

Du kanske har hört från wiccaner att de tillhör en viss tradition, liknande: ”Jag tillhör Svensk Initiatorisk Wicca.” eller ”Jag är initierad inom den gardnerianska traditionen”. Men vad betyder egentligen ordet tradition utifrån det wiccanska perspektivet?
Idag är wicca en av de största hedniska/paganska religioner och fler och fler har hört talas om oss, även om de inte direkt vet vad wicca är för något. För dig som är lite mer inläst inom religion och nyreligiositet känner säkerligen till oss och förstår också att det finns fler typer av wicca precis som det finns olika typer av islam, kristendom eller judendom, för att inte tala om buddhism.

Dagens wiccaner är oftast eklektiskt solitära vilket betyder att de är ensamutövande och blandar från olika delar av världens panteon, gudavärld. För att förstå dagens wiccaner måste vi gå tillbaks i historien och leta reda på rötterna till wicca. Det gör vi genom att hitta mannen som grundade religionen wicca.

I England 1884 föddes en man vid namn Gerald Brosseau Gardner. Han levde och reste runt i världen för att sedan åter bosätta sig i England då han drog sig tillbaks som pensionär. Där träffade han på en Rosenkorsteaterförening vid namn Fellowship of Crotona, Christchurch. Några medlemmar i den församlingen lär tydligen ha tillhört ett coven som kallas för The New Forest Coven och när Gardner blev introducerad till covenet som påstås ha förhistoriska rötter, vilket idag är starkt ifrågasatt, därför använder forskare Gerald Gardner som grundare av religionen. Gardner blev initierad in i detta coven och fick ta del av mysterierna och fick reda på att denna gamla religion var på väg att dö ut. Han frågade sina covenmedlemmar om han fick skriva om religionen men medlemmarna var väldigt skeptiska. Tillslut fick han skriva en bok som tog upp ämnet utifrån ett skönlitterärt perspektiv. Boken kom att heta High magic’s aid(1949). Senare kom han att ge ut Witchcraft Today (1954) och The Meaning of Witchcraft(1959) vilka båda berör den häxreligion Gardner initierades in i.

Eftersom Gardner trodde att religionen var på väg att dö ut såg han till att initiera in och skapa nya coven runtom i England och på så vis har vi idag kvar hans häxreligion med starka coven och medlemmar runtom i världen. I början fanns det alltså bara en typ av wicca. Gardner själv kallade inte religionen wicca utan det var medlemmarna inom religionen Gardner benämnde som wiccaner, eller The religion of the wicca. Oftast använde han ordet Wica och hänvisade till betydelsen, De visa. Han själv sa oftast bara Witchcraft eller The Craft om religionen.

Alla de wiccaner som på något sätt har en direkt linje till Gerald Gardner tillhör alltså Gardners häxreligion. Någon gång under 1960-talet initierades Alex Sanders in i wicca, även om det höljts i dunkel vem som gjorde det. Idag är det inte någon diskussion om Sanders har linje till Gardner, men fram till detta fanns det inte direkt prat om tradition, det var Gardners wicca eller inte. Alex Sanders utvecklade dock sin typ av wicca och de som initierats och har linje till Sanders kallar sig oftast för alexandrianer. På så sätt skapades två typer av wicca, de som direkt kopplas till Gardner, Gardnerianer och de som direkt kopplas till Sanders, Alexandrianer.

På så sätt skapades alltså två olika typer av wicca och medlemmarna i de två typerna av wicca har fått många efterföljare. På så sätt skapas en tradition, att människor initieras in i den traditionen och behåller kärnan av innehållet från Gardner eller kärnan från Sanders.

I Sverige har vi den så kallade Svensk Initiatorisk Wicca som kanske är störst av de wiccanska traditionerna här. Den traditionen grundades av Laila Wiberg någon gång under 1990-talets början och kan räknas som eklektisk initiatorisk wicca, det vill säga, inte har linje till varken Gardner eller Sanders.

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *