Initiation

Det är beltanetid och nu är Gudinnan och Guden mogna för att dansa med varandra. Guden har blivit vuxen, vild och stark. Gudinnan är den starka fria och vilda kraften som är fruktsam. Beltane är en tid för initiation och Guden och Gudinnan träder in i mysteriernas skuggor och vi firar dem i fest och glädje, lust och njutning.

Vi som skriver på denna blogg är av initiatorisk wicca. Vi skiljer oss något från den solitära eklektiska wiccanen genom att vi följer en specifik initiatonsritual som alla wiccaner inom samma tradition har genomgått. För att ge denna initiation måste man själv ha blivit initierad av någon som också genomgått denna initiation. Det går alltså inte att genomföra denna initiation bara för att man har hittat den i en bok eller på Internet. Detta fenomen brukar kallas linjetradition/lineage men det får bli ett helt eget inlägg lite längre fram i år. Detta är oftast något som skapar bekymmer för många wiccaner som inte är initierade in i en tradition. Det kan finnas många anledningar till varför alla inte tillhör en tradition, oftast beror det på att det inte finns tillräckligt många coven som kan ge initiation in i en tradition, eller att man som wiccan inte tycker det spelar någon roll med att tillhöra en.

Jag tänkte berätta lite av vad initiation kan betyda utifrån dessa frågor jag oftast får från intresserade och sökare.

  • Vad innebär initiation?
  • Varför vill en sökare bli initierad?
  • Vad förväntas av den som blir initierad?
  • Kan man initiera sig själv?

Vad innebär initiation?

Att genomgå en initiation är att uppleva något som alla andra före dig som tagit denna initiation upplevt. Den som leder initiationsritualen måste också ha genomgått samma initiationsritual ledd av någon som blivit initierad på samma premisser. Vad mer det kan innebära kommer ditt framtida coven prata med dig om utifrån deras perspektiv och förutsättningar.

Varför vill en sökare bli initierad?

Det kan finnas många olika anledningar till varför vissa vill bli initierade och andra inte. Vissa kanske tycker det är skönt med ett coven där man kan lära sig av varandra och få en samlad erfarenhet från alla medlemmar i covenet. Kanske kan det vara så att sökaren som vill bli initierad söker efter en tradition och just den upplevelse en initiationsritual kan ge.

Jag har till detta inlägg frågat runt bland några av mina vänner som är initierade wiccaner och de svarade så här på frågan: Varför ville du bli initierad?

”Jag drevs av nyfikenhet och längtan till att få lära mig en tradition och föra den vidare.”

”Önskan om tillhörighet med likasinnade var viktig för mig.”

”Att lära mig av andra har alltid varit viktigt för mig och i ett coven lär jag mig massor från medlemmarna, därför ville jag bli initierad.”

”Att få närma mig mysterierna.”

”Gemenskap.”

Vad förväntas av den som blir initierad?

Kanske en av de viktigare aspekterna är vad som sker efter initiationen. Då är du ju antagen till covenet och det betyder att du måste följa covenets regler och förväntningar. Dessa skiljer sig från coven till coven. I mitt coven så vill jag t.ex. att du i största möjliga mån deltar vid varje högtid och alla utbildningsträffar. Självklart så är det ju helt ok att inte dyka upp om du tvingas jobba även om jag vill att du ska försöka planera så att du är ledig på högtidsdagarna och våra utbildningsträffar, sen kan man vara sjuk och då ska du vara hemma och bli frisk istället.

Dessa regler bör du också känna till innan du initieras så prata noga med ditt blivande coven, gillar du inte det som kommer krävas av dig, så är du fri att lämna gruppen. Det är du även efter initiationen, vi är ingen sekt och vi kommer inte jaga efter någon som väljer att lämna oss.

Kan man initiera sig själv?

Det är många eklektiska wiccaner som genomför en självinitiation och det verkar fungera så jag tycker det går bra att initiera sig själv. Det kan nog bli en väldigt vacker ritual då du kanske skriver den själv eller utgår från någon ritual du läst i en bok eller på nätet. Du kan däremot inte initiera dig själv in i exempelvis Svensk Initiatorisk Wicca eller Gardneriansk Wicca, det krävs linjetradition för det.

Ett tips jag brukar ge sökare som kanske inte är villiga att ta steget in i covenwicca är att genomgå en självdedikation och då brukar man prata om ”Ett år och en dag”. Under denna tid funderar du på religiositet, wicca och andra existentiella frågor eller det du tycker är intressant och viktigt för dig. Efter den tiden och du känner att du vill fortsätta på den wiccanska vägen så kan du kanske söka dig till ett coven eller om du vill skriva en initiationsritual eller utgå från någon boks förslag så kan du göra det.

Var välsignad!

Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *