Wicca i vardagen

Ibland känns det lite svårt att faktiskt praktisera wicca i sin vardag. Det är enkelt att ha ritualer, utöva magi, meditera – men hur kan man utöva wicca varje dag i sitt dagliga liv? Jag och min fru försöker att göra dessa saker mer eller mindre dagligen, men ibland blir det såklart inte så. Vi tänker att allt är bättre än inget, så även om du inte alltid kan göra hela listan (som bara är förslag, såklart) så är det bra om du kan göra någon av sakerna då och då. Dessutom blir i alla fall jag inspirerad att lägga till fler och fler saker i min vardag för att utöva wicca, när jag börjar med någon grej.

En sak att tänka på, som jag ofta hör när man pratar om de här sakerna, är att man inte ’har tid’. Och jag håller med att de flesta nu för tiden alltid har massor att göra med jobb, familj, laga mat, träna, städa och så vidare. Men allting har ett pris, även utövandet av wicca. Förr i tiden var priset resurser som mat och annat, i dagsläget är priset tid. Det är vår mest värdefulla resurs nu, och ju mer tid man offrar, desto större utdelning. 🙂

Hur som helst, här kommer en lista med förslag på vad man kan göra för att utöva wicca i sin vardag! De är inte i någon speciell rangordning.

Återvinning

Vi försöker alltid att återvinna allt så mycket som möjligt. Det innebär delvis att återvinna kartonger, burkar och plast osv, men också att återvinna saker som skor och kläder. Vi köper en del kläder second hand och tillverkar många av våra kläder själva eftersom de då håller längre (och vi gillar att handarbeta).

Vi försöker också hela tiden att tänka på om vi verkligen behöver köpa det vi får impuls att inhandla, och vi köper också möbler och så second hand för att försöka spara lite på jordens resurser.

Maten

När det gäller mat finns det massor man kan göra för att inkorporera wicca i sin vardag!

Slösa inte mat – det här är nog det allra viktigaste. Kasta inte mat. Det kastas så mycket mat varje dag och det är ett enormt slöseri av jordens resurser. Försök istället att laga egen mat och att äta upp alla rester. Ett av våra favoritsätt att använda rester är antingen i en wok, eller i en pastasås. Bara hacka upp och ha i dem.

Laga egen mat är ett annat sätt att utöva wicca för mig eftersom det gör mig medveten och tacksam över de resurser jag har tillgängliga. Det ger mig en chans att tacka naturen och Moder Jord.

Välsigna maten innan du äter den. Eller ladda den med lite reiki. Det är ännu ett sätt att bli mer medveten om de resurser vi använder.

Ät nyttig mat – det här kanske är lite kontroversiellt, men jag är av åsikten att om man är wiccan så bör man tänka på vad man äter och se till att man äter nyttiga saker som innehåller vitaminer och mineraler. Självklart äter jag också pizza och kakor ibland, men övervägande så äter jag sådant som är bra för kroppen. Kroppen är mitt tempel, man måste se efter det. Hur kan man utöva något spirituellt om man har ett tempel man inte ser efter utefter bästa förmåga?

Offra mat – offra lite mat till makterna då och då. En matsked av det du lagat, eller det du druckit.

Köp ekologisk mat och/eller lokala råvaror – om du har råd. Det är ju dyrare, men även om man bara kan köpa nån ekologisk grej då och då så är allt bättre än inget.

Försöka ta tid varje dag att be/meditera – fem minuter är bättre än inget.

 

Ta en minut att känna av elementen och naturen när du är ute

Försök att spara resurser – måste du ha lampan på? Sätt bara på tvättmaskinen när den är full. Laga mer än en portion mat åt gången. Finns nog många sätt du kan spara resurser hemma.

Cykla eller åk buss istället för att ta bilen – här kan man spara massor av jordens resurser.

 

Donera till välgörenhet eller volontärjobba – svårt ibland kanske, men ett bra sätt att utöva lite wicca. Vi donerar oftast inte pengar för vi har inte så mycket, men vi donerar saker vi inte längre behöver.

Var medveten om naturens skiftningar – vad händer egentligen i naturen? Ta någon minut om dagen och känn efter.

Skräpa inte ner 

Tänk på kemikalier som finns i hushållsprodukter – det här gäller allt från mat till städprylar, salvor och smink. Använder du någon ansiktsskrubb? Kolla så att det inte finns plastkulor i den, till exempel. Mycket städning går att utföra alldeles utmärkt (kanske bättre!) med bikarbonat, citronsyra och vinäger. De städprodukter som vi trots allt använder är ekologiska.

 

Etiskt tänkande – lite luddig punkt kanske, men försök att tänka på vad dina handlingar får för konsekvenser. Finns det saker du kan ändra på i din vardag för att vara mer till hjälp för ditt samhälle och Moder Jord?

Ha barmhärtighet – för dig själv och andra. Det betyder inte alltid att man ska vara ’snäll’…

Daglig reflektion – ta lite tid varje kväll och fundera på hur du har agerat och hur du hade kunnat agera annorlunda. Det utvecklar din självmedvetenhet.

 

För dagbok – en oerhört viktig sak. Du kan skriva ner dina reflektioner, drömmar, spells, funderingar och se hur du utvecklas. Det är ett av de mest kraftfulla sätten att utvecklas i livet.

 

Plocka inte alltid blommor – vi vill alla ha fina altare, men var försiktig med att plocka blommor. Naturen kanske behöver dem mer än du.

Köp inte ALLA kristaller – gruvindustrin för att gräva upp fina kristaller som vi kan ha på altaret är faktiskt ganska bedrövlig. Det är inte bra för varken människor eller miljön. Använder jag och frun kristaller? Ja. Men, vi är väldigt sparsamma i att köpa nya kristaller. Man behöver inte ha femton olika ametister, det kanske räcker med en.

 

Det här är alltså bara några tips på vad man kan göra för att utöva mer wicca i vardagen. Det är ingen lag på det, bara några av de sakerna som jag och frun försöker se till att vi gör. =)

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *