Träffa wiccaner och andra hedningar

Ibland kanske det känns som att du är helt ensam och den enda wiccanen i världen? Då ska du inte misströsta utan leta upp något som kallas för pubmoot. Kanske finns det ett aktivt pubmoot nära dig? Det kan också heta Cafémoot eller Hednisk fikaträff.

Pubmoot är en social mötesplats där du kan träffa wiccaner, hedningar, asatroende, Forn Sed-medlemmar, ceremonialmagiker, kaosmagiker och shamaner. Platsen är oftast en pub för att alla nyfikna ska känna sig trygga. Du kommer dit och ska inte behöva känna dig orolig för att du måste åka hem till någon okänd person som du inte vet något om. På pubmootet träffar du människor som du senare kanske lär känna mer privat och då vet du vem det är och behöver inte vara osäker på om du vågar lita på den eller dessa personer. Men som med allt när du träffar nya personer så ska du så klart vara aktsam och försiktig, även om de flesta människor är helt ofarliga.

På ett pubmoot träffas likasinnade för att ta sig något att äta och dricka, prata om hedniska saker, specifika wicca-relaterade ämnen eller andra esoteriska spörsmål. Det kan också vara helt vanliga ämnen som vilken sås som passar bäst till just denna maträtt. Samtalsämnet skiftar från högt till lågt på ett avslappnats vis.

Om du nu bor på en ort där du inte känner någon som delar ditt intresse om wicca och hedniska religioner så råder jag dig att försöka hitta någon annan som är i din sits. Det kan du göra tillexempel på Facebook eller andra internetforum som iFokus. Fråga om det finns fler wiccaner eller hedningar i ditt område och om du hittar någon som skulle vara intresserad, starta ett pubmoot vet jag! Du kan läsa mer på Pagan Federation International – Sveriges hemsida om vad du ska tänka på när du startar upp ett pubmoot.

Ett annat sätt att träffa andra wiccaner och hedningar är att skapa ett Skogsmoot. På samma sätt som pubmoot så är Skogsmoot ett socialt sätt att träffa wiccaner och andra hedningar ute i naturen. Skogsmootet som jag startade i Uppsala för några år sedan var aktivt i cirka 2 år med några olika typer av ceremonier och ritualer. Tanken med Skogsmootet är att deltagarna ska få möjlighet att testa på olika traditioner och uppleva ritualer och ceremonier för att kanske inspireras och kunna börja utöva själv eller för att hitta en grupp att söka sig vidare in i.

Det finns några aktiva pubmoot i Sverige idag. Dessa är de jag känner till i skrivande stund:

Stockholm – Första torsdagen i månaden på pub Wirströms i Gamla Stan från kl. 18.00 i Dartrummet. Fråga i baren var Witches and Warlocks sitter om du inte hittar! Stockholms pubmoot har också en Facebooksida.

Göteborg – Första tisdagen i månaden. De träffas på Noba Café och Bar. Du kan söka dig till Facebook-gruppen, Göteborgs Hedniska Nätverk som utlyser när och var pubmootet håller till samt även annan aktivitet i området.

Uppsala – Sista tisdagen i månaden från kl. 18.30 på Bishops Arms vid Uppsala järnvägsstation. Uppsalas pubmoot har också en Facebooksida.

Det har funnits moot i Sundsvall, Umeå, Örebro, Malmö och Lund som jag känner till men i dagsläget känner jag inte till deras status. Men, bor du i närheten av dessa städer så finns det säkerligen intresse av att starta upp igen. Den som söker ska finna!

Var välsignade

Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *