Inom wicca är det vanligt att man arbetar med det keltiska panteonet – det är ju trots allt det ”inhemska” i Storbritannien. Men bara för att det traditionellt är dem man vänder sig till betyder det inte att man alltid måste vända sig till just dessa. I mitt första coven t ex arbetade vi mest med de keltiska gudomarna, i mitt nuvarande varierar vi oss lite mer. Det är inte alltid man känner att man vill bjuda in specifika gudomar heller, då kan det räcka med Gudinnan och Guden eller kanske landets gudinna och skogarnas gud.
För mig är gudar och gudinnor ofta nära förknippade med de geografiska områden där de dyrkas eller har dyrkats. Det är till exempel svårare för mig att närma mig de nordiska gudarna ju längre hemifrån jag är, likaså har jag lättare att få kontakt med de keltiska när jag är på de brittiska öarna. Jag reste till Hong Kong kort efter min första initiering och det var som att trycka på en off-knapp: från att ha känt en stark koppling till det gudomliga hade jag plötsligt svårt att hitta något alls. Motsatsen var när jag var på Island – det var som att vara konstant uppkopplad! Landskapet gick rakt in och det var inte svårt att förstå varför tron på älvor och andra väsen fortfarande är stark på Island, trots att det är ett övervägande kristet land. Mycket beror dessa skillnader nog på födsel och ohejdad vana – de isländska myterna och berättelserna ligger trots allt bra mycket närmre de svenska än vad de kinesiska gör – men det är också en fråga om kunskap. Jag kan helt enkelt för lite om kinesisk mytologi för att känna av den på det sätt jag gör med den nordiska.
Gudaberättelser har en ganska undanskymd plats idag. När jag skulle köpa boken ”Nordiska gudar” (av Johan Egerkrans) som kom ut härom året hade jag svårt att hitta den i bokaffären. Det visade sig att den stod bland barnböckerna. Det känns ganska typiskt. Gudaberättelser ses som historier man berättar för barn. Många av oss har fått våra första intryck av olika gudomar från barnprogram, tecknade filmer eller sagoböcker. Men det går att hitta mer vuxen information också. I de fall det finns skriftliga källor kan man ju gå tillbaka till dessa, även om de inte alltid är lättlästa utan kan kräva lite tolkning och ytterligare studier. Ofta kan man hitta mycket intressant i den akademiska litteraturen.
När det gäller vilka gudinnor och gudar man ska arbeta med vid ett visst tillfälle måste de inte komma från samma panteon. Mellan de mer bekanta (det nordiska, keltiska, grekiska, romerska och egyptiska) kan man ofta dra paralleller och hitta gudomar som liknar varandra, och det kan vara en bra ingång när man ska närma sig en ny gudom, och ge en fingervisning om vilka man kan tänkas vilja få kontakt med. Dock ska man kanske tänka på att en del verkligen inte går ihop med varandra (det finns många berättelser som gräl, svartsjuka, avundsjuka och illvilja mellan gudar, inte minst inom den grekiska mytologin) och att andra kanske är lite för lika för att det ska vara en bra idé att kalla på dem samtidigt. Det är också bra att bekanta sig med de panteon man är intresserad av, eller de specifika gudomar man vill arbeta med, innan man sätter igång. Både för att det är lättare att få kontakt om man vet något om den gudom man vänder sig till (en tydlig bild av vem man kallar på underlättar väldigt mycket) men också för att de kan ha sidor som man kanske inte har tänkt sig eller visste om.
När man läser på om panteon utmanar man också känslan av hur det ”ska” vara. Inom wicca är det etablerade synsättet att månen är kopplad till gudinnan medan solen är kopplad till guden, att det är guden som självmant offrar sig för att folket ska överleva och att gudinnan visserligen förändras över året men ändå alltid finns där. Inom nordisk mytologi däremot är solen, Sunna, en kvinnlig entitet, och månen, Mani, en manlig. Och inom det slaviska panteonet dödar gudinnan sin make som hämnd för hans otrohet och dör själv i slutet av året. Det kan vara intressant att läsa om och fundera över sådana skillnader och det är nyttigt att ställa sin tankevärld på ända emellanåt!
Vilket panteon vill du lära dig mer om? Vilket jobbar du mest med?
Studera lugnt!
/Charlotta