En vårdagjämningsritual

I detta inlägg kommer du få tips på hur du kan bygga upp en vårdagjämningsritual. Du kan kopiera den rakt av eller låna delar eller inspireras av den. Du bestämmer! Håll till godo med lite ritualinspiration!

Syfte: Att synkronisera dig själv med naturen. Lägga undan vinterkappan och välkomna vårsolen och den stundande värmen. Att låta det du behöver bli bättre på få utrymme i ditt liv. Låta det växa.

Gudinnan och Guden: När jag firar högtider vill jag bjuda in krafterna och Gudinnan och Guden är viktiga för mig som wiccan. Antingen bjuder du in den Stora Gudinnan och den Store Guden, eller så väljer du namngivna Gudomar. Passande vårgudinnor kan t ex. vara Freja, Artemis eller Blodeuwedd. Och Vårgudar kan t ex. vara Balder, Cernunnos eller Cú Chulainn.

Dekor & verktyg: Smycka ditt altare med björkris och om du vill, knyt färgglada fjädrar i det, ett klassiskt påskris helt enkelt. Det är vackert och symboliserar luften och öster, något nytt, en nystart och det är ju precis det våren är, precis innan allt tar fart. Ha glada färger på ljusen. Kanske ett grönt ljus för Guden och ett gult för Gudinnan? Jag är förtjust i de små dekorkycklingarna av piprensare, jag brukar ha ett gäng av dem lite här och där, jag blir glad av dem, de är söta och så frambringar de ett skratt när de hoppar runt lite här och där. Ha en kittel eller ett kärl med vatten i. En dl matolja som under ritualen hälls i kitteln under omrörning. En trumma eller grytlock med träslev.

Offer: Kvistar, frön, nötter som du lägger på ditt altare före ritualens början.

Öppnandet av templet

Öppna ditt tempel så som du brukar göra eller om du aldrig tidigare genomfört en ritual, läs detta inlägg om hur en wiccansk ritualstruktur kan se ut.

Huvuddel – Vårdagjämningsfirande

Vänd dig till Gudinnan och Guden och säg:

”Genom mitt offer till er ber jag om att få känna värme och kärlek, balans och tillit och den återvändande livskraften flöda i mina ådror.”

Därefter tar du kitteln och en slev och rör medsols samtidigt som du häller i matoljan i vattnet. Säg:

”Med livets vatten rör jag ner kraft och energi, att ge näring till allt jag behöver låta spira och växa inom mig och utom mig.”

Rör några varv efter att du läst din spell över brygden. Därefter tar du trumman och börjar trumma(grytlock med slev funkar lika bra) och dansar medsols runt kitteln till det att du känner att det finns mängder av kraft runt dig. Det ska pirra i hela kroppen.

Tag därefter dina små kvistar, frön och nötter och gräv ner dem på en plats inom ritualområdet (är du inomhus kan du lägga dem på ett fat och gå ut och göra detta efter ritualen). Häll därefter brygden på stället där du grävt ner ditt offer och säg:

”Med denna brygd ger jag liv och kraft till det jag vill låta växa.” (om du är inomhus kan du hälla brygden på en flaska och genomföra själva handlingen utomhus efter ritualen)

Avslutning

Avsluta ritualen som du brukar.

Är ni flera som firar tillsammans?

Om ni är fler som firar denna högtid tillsammans så är det bara att alla går fram och rör ner matoljan i kitteln i tur och ordning. Kanske har alla med sig en matsked olja i en liten flaska och rör ner sin del och uttalar spellen. När så alla gjort detta kan man ta fram sin trumma och börja trumma och dansa. Känn extasen flöda i blodet! Och när det är klart så tar alla och gräver ner sitt offer där man känner att det är lämpligt och hämtar en slev av brygden och häller över sitt offer.

Detta är som sagt ett exempel på en vårdagjämningsritual. Kopiera rakt av, byt ut och ändra texten efter eget tycke och smak, eller låt dig bara inspireras av denna enkla men kraftfulla ritual.

Var välsignad!

Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *