Reportage – History Unfolds: Prayer

Reportage – Prayer av James Webb

Historiska museet finns en utställning som heter History Unfolds där samtidskonstnärer möter historiska artefakter. De medverkande konstnärerna är: Esther Shalev-Gerz, James Webb, Minna L Henriksson, Dusica Drazic, Elisabeth Bucht, Susan Meiselas, Hiwa K, Artur Zmijewski, Jananne Al-Ani och Meric Algün Ringborg.

Hela utställningen är väldigt spännande men i det här reportaget kommer jag ta dig till den specifika utställningen Prayer skapad av James Webb.

Lördag 19 november 2016 invigdes konstverket som är en ljudinstallation där samfund och religiösa grupper har spelat in böner, sånger, chants och mantran som spelas upp. Jag tror James Webb berättade att det är 58 timmar ljudinspelning som rullas upp i blandad ordning i de tolv högtalarna samtidigt.

En solig senvinterdag besökte jag Historiska museet, några yra vårfåglar hade redan kommit igång med sin vårdrill. Jag gillar den sena vintern och smygvårens sol som faktiskt värmer kinderna, det är en underbar känsla att känna värmen och veta att snart, snart kommer värmen tillbaks.

Historiska museet ligger i gul byggnad och den har ett torg framför huvudentrén och upp till ingången reser sig en trappa med spännande räcken i järn och ovanför porten in till de spännande historiska artefakterna hänger intressanta konstverk i form av ett gammalt vikingaskepp. Jag går uppför trappan och in genom de stora portarna. Väl inne i hallen så tronar ett gigantiskt lejon upp sig på min högra sida och tillvänster om lejonet leder en trappa upp genom byggnaden. Ett gult streck är målat på golvet, det gula strecket berättar att om du följer denna linje så kommer du möta alla konstverk som ingår i utställningen History Unfold. Så jag tar mig uppför trappan och in i altarsalen där det känns som att man kommer in i en kyrka. Många gamla föremål från medeltiden är utställda där. Helgonstatyer snidade i trä, en altartavla och andra vackra tavlor som berättar om kristendomens mytologi. Men den gula linjen går rakt igenom denna sal och går vidare in i en korridor med ännu mer artefakter från medeltiden. Ett par bronsklockor står uppställda längsmed gången och en film om hur gjutning går till visas bakom dem och det är då jag börjar höra svagt sorl från Gotiska salen där James Webbs utställning pågår.

Känslan jag får är mycket suggestiv tillsammans med de gamla föremålen som jag omges av. När jag kommer in i den Gotiska salen ligger en röd matta utrullad, på väggarna omgärdas den av helgonfigurer, altartavlor, kistor och altarskåp samtidigt som jag omsluts av en ljudmatta av olika böner, sånger, chants och mantran. Det är oerhört mäktigt och jag får rysningar i hela kroppen. Jag ser människor som går runt mattan och lyssnar, jag ser människor som tagit av sig skorna och vandrar runt på mattan och stannar upp vid en av de tolv högtalarna och lyssnar på en bön, en affirmation, ett mantra eller en chant. Vissa av besökarna sitter ner vid högtalaren för att verkligen gå in i en av bönerna, någon ligger ner och tar in hela upplevelsen.

Själv tar jag av mig skorna och går lite på måfå runt och försöker ta in upplevelsen för att strax sätta mig ner bredvid en av högtalarna och lyssna. En indisk församling reciterar ett mantra och en metallisk gonggong hörs genom det. Nästa ljudspår som spelas upp är en muslimsk religiös ledare som kallar till bön och nästa är en katolsk bön för att sedan höra Samfundet Forn Seds vackra sånger.

Mitt i allt hör jag min egen röst chanta från en av högtalarna. Jag byter till den högtalaren och mins den inspelning jag och mitt coven gjorde under hösten 2016, då vi åkte ner till Stockholm för att delta i detta konstverk. Jag kände mig upprymd att få delta i ett religionsöverskridande konstprojekt där vi möttes i respekt och acceptans. Det är såhär jag vill att alla möten ska vara, i respekt och acceptans.

Det som jag tycker är så spännande med James Webbs konstverk är att det samlar väldigt många olika religioner och riktningar under samma tak, i samma konstverk; Prayer. Vackert och religionsöverskridande där vi möts med en gemensam nämnare, vi är alla troende på ett eller annat sätt och jag önskar att vi alla människor skulle kunna förstå detta, att vi är alla troende och genom respekt och vördnad för den andres religionstillhörighet borde vi kunna samsas i den värld vi lever i.

Utställningen håller på till 19 november 2017 så om du har vägarna förbi Stockholm och Historiska Museet rekommenderar jag dig att gå in och beröras av de olika böner och sånger du möts av på röda mattan. Det är gratis att gå in på ett av våra mest spännande museer i Sverige.

Var välsignade

Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *