Nordisk mytologi – lästips

Jag tänkte spinna vidare på vårt fornnordiska tema (se Jofurs gästbloggar om runornas historia respektive att använda runorna inom wicca) och även återknyta lite till min post om panteon och tipsa om lite läsning för den som är intresserad av att fördjupa sig inom den fornnordiska mytologin, religionsutövningen och gudavärlden. I det här fallet finns det faktiskt skriftliga källor i form av den poetiska Eddan, som består av dikter som återberättades muntligt innan de skrevs ner. Det finns ett flertal olika svenska tolkningar av Eddan, varav de nyaste är av Alexander Bågenholm (2013) och Lars Lönnroth (2016). För äldre tolkningar och annat matnyttigt finns Heimskringla, en sajt som samlat tolkningar av både Eddan och andra historiska texter, samt några vetenskapliga artiklar. Berättelser som säger en hel del om tiden då man utövade fornnordisk religion finns på Icelandic Saga Database.

Vill man ha en mer grundlig genomgång rekommenderar jag Fornnordisk religion av Gro Steinsland. Den är visserligen ganska akademisk men lättläst och matig. Vill man gå vidare därifrån har Britt-Mari Näsström skrivit en rad böcker i ämnet (”Blot – Tro och offer i det förkristna Norden”, ”Fornskandinavisk religion” och ”Nordiska gudinnor”). Jag har dock inte läst alla så jag kan inte svara för kvalitén, men de rekommenderas generellt av sådana som jag vet är insatta i ämnet.

För dig som är nyfiken på hur man arbetar med nordisk religion i nutid kan jag rekommendera Vårblotet som Samfundet Forn Sed Sverige anordnar vid Uppsala kungshögar. Vårblotet är ett årligt återkommande arrangemang som är öppet för alla som är intresserade, oavsett livsåskådning (det har även hänt att förbipasserande nyfikna människor har anslutit till firandet!).

Som vanligt när det gäller litteratur: läs kritiskt!
/Charlotta

 

 

 

 

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *