Vad händer efter döden, enligt wicca?

Vad tror wiccaner händer efter döden?

Wicca i sig har inget färdigt svar om vad som händer efter döden. Det finns inte nedtecknat någonstans i någon helig bok hur vi wiccaner ska tro eller ge oss ett svar om vad som händer efter döden. Det är något vi själva måste försöka besvara om vi vill söka efter vad som händer när vi dör.

Wicca är en religion utan någon helig skrift som berättar för oss hur allt ligger till. Som alla existentiella frågor så besvarar alltså wicca inte vad som händer efter döden, meningen med livet eller någon annan stor fråga av denna karaktär.

Jag konstruerade en liten undersökning där medlemmarna i Facebookgruppen Wicca i Sverige fick berätta vad de tror händer när man dör. Totalt svarade cirka 50-60 personer och svarsalternativen var dessa sju samt vissa övriga svar som dök upp i kommentarsfältet. Jag kommer inte ta med dessa övriga utan om du är intresserad får du själv gå in och läsa dessa alternativ.

De sju påståendena:

  1. När jag dör kommer jag till en plats för att vila upp mig på och efter en tid i den världen återföds jag igen till ett jordligt liv. (44)
  2. Min själ blandas med andra själar i själarnas hav. När en ny människa föds får hen en själ ur havet med minnen från olika tidigare liv.(5)
  3. Jag tror inte på något av de alternativen som finns här utan på något annat. Lägg in det som kommentar om du vill dela med dig! (4)
  4. Jag lever bara en gång och det är nu, sen finns det inget efter detta liv. (1)
  5. När jag dör kommer jag nästan omgående återfödas till jordelivet utan vila i någon annan värld. (1)
  6. När jag dör kommer jag till en plats för att vara där i evig tid. (0)
  7. Övrigt (3-4)

Utifrån den statistik som jag samlat in kan vi snabbt dra konklusionen av att de wiccaner i gruppen Wicca i Sverige på Facebook anser att när man dör kommer man till en plats där man kan vila upp sig och efter en tid så återföds man till jordelivet igen. Hela 44 personer fyllde i detta alternativ vilket för mig inte var en jätteförvåning. Däremot hade jag trott att det skulle finnas fler ”Övrigt” med egna tankar och funderingar kring vad som händer efter döden. Det kom in tre eller fyra olika ”Övrigt” där personen förklarar sin syn på döden. Det kan också vara så att de som röstade inte tänkte på att de kunde lägga till ett eget alternativ och höll sig till de redan färdiga svaren.

För många wiccaner verkar det alltså som att man tror på en cirkulär livsuppfattning, någon ansåg att man kunde födas som något annat än människa tex djur, De Mäktiga eller varför inte som Gudar?

//Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *