Wicca och shamanism

 

Bild: https://pixabay.com/sv/daechung-skog-sj%C3%B6n-landskap-vatten-1214996

Wicca i sig är ett eget system med sin ritualstruktur men det går lika bra att anamma andra praktiker också inom det wiccanska ramverket.

Jag praktiserar gardneriansk wicca med ganska så rejäla indränkningar av Svensk Initiatorisk Wicca(SiW). Inom Gardneriansk tradition så kan coven utföra allt från riktigt hard core ceremonialmagiska ritualer eller så kan man köra helt naturmagiska ritualer så kallad low magick eller naturmagi. Jag tenderar till att vara väldigt mycket mer naturmagiskt orienterad i min utövning och det är här shamanism kommer in i bilden för mig.

Bild: https://pixabay.com/sv/shamanism-andlighet-shaman-baikal-2100949/

Som liten var jag ett naturbarn. Jag älskade att vara ute i skog och marker, springa med solen lysandes min väg, höra fåglarna sjunga i trädtopparna. Ligga på ängen och titta upp på den ljusblå himlen om dagarna, och resa upp i det stora in mellan världarna. Den shamanska vägen har nog alltid varit min väg även om den inte har fått den plats som den egentligen har behövt förrän för några år sedan.

Jag har alltid undrat varifrån min andlighet och mitt intresse för religion kommer ifrån, min uppväxt har varit väldigt ateistisk/svennekristen med dop, bröllop och begravning, någon midnattmässa vid juletid har väl slunkit med också när jag tänker efter. Så, hur kommer det sig då att jag, helt solitärt i min familj blivit intresserad? Blodsbanden ser lite annorlunda ut med mina päron, jag är adopterad och har koreanskt blod i ådrorna, men det kan väl inte förklara allt? Eller?

Varför skulle då koreanskt blod i ådrorna vara mer spirituellt än något annat blod? Nej, det tror jag inte alls att det är men inom Korea så finns en aktivt levande shamansk tradition som egentligen är densamma men utvecklad från den sibiriska shamanska traditionen som antropologerna lät namnge hela den shamanska traditionen efter. Ordet shaman kommer från det Tungusiska folkets namn på just, shamanism.

Koreansk shamanism har sett ut på liknande sätt i mer än 3000 år säger de själva, det finns dokumenterat från 600-talet vår tidräkning samt runt Joeseonperioden 1300-talet vår tidräkning om hur shamanism har sett ut, och jämför man dessa två källor med dagens koreanska shamanism är det densamma. Kanske lite mer andlig vägledning om husdjurens väl och ve än vad det var förr i tiden enligt Eun-Mi som är en shaman som jag lärt känna när jag var i Korea.

Jag i min shamanska dräkt med en skallra.

Ok, nu till det väsentliga, Wicca och Shamanism, hur går det ihop?

Inom wicca har vi något som vi kallar för Drawing Down the Moon och det är en teknik där Prästinnan kanaliserar Gudinnans kraft och förmedlar budskap, spådomar eller på något annat sätt förmedlar kunskap till oss.

Inom shamanismen har shamanen två stora roller, den ena är att kommunicera med andar, gudar och förfäder, den andra rollen är spådom. Som häxa och prästinna eller präst gör du egentligen samma sak som Shamanen, bara att vi kallar det för andra saker.

Därför anser jag själv att det inte alls är så någon stor skillnad mellan wicca och shamanism, men jag vet också att andra wiccaner inte anser att wicca och shamanism är särskilt lika. Som med allt annat, det är upp till utövaren att bestäma vad som är rätt och fel för varje utövare. Vad tycker du?

Var välsignad

Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *