”Häxans handbok” av Dannie Druehyld var den första riktiga bok om häxkonst som jag träffade på. Den fanns i vårt skolbibliotek på högstadiet och mina vänner och jag turades om att låna och läsa den. För en samling mobbade tjejer i tidiga tonåren var den naturligtvis oerhört spännande, och jag har tänkt på den av och till under åren som gått. När det visade sig att en vän till mig hade två exemplar av denna bok och dessutom var villig att ge mig det ena som tack för att jag stickade en pentagrammössa åt henne blev jag väldigt glad.
Att läsa om den var intressant av flera anledningar, inte minst för att jag sedan förra läsningen har genomgått två initiationer och ägnat mig åt både wicca och häxkonst. Det finns tydliga inslag av Wicca i boken, bland annat en genomgång av högtiderna, men den består till största delen av gammal dansk och nordisk folktro, magi, recept, korrespondenser och beskrivningar av örter. Den är dessutom egensinnigt och finurligt illustrerad.
Boken är indelad i fyra delar: häxans liv, häxans kalender, cyprianus för häxor och magiska örter. Den första delen innehåller information om allt från gudinnor till rökelse och heliga träd, del två berör årshjulet, månfaserna och veckodagarna. Cyprianus är en dansk bok om trolldom som man tror härrör från medeltiden, och kan väl likställas med en grimoire, så den delen innehåller besvärjelser och magi. Den sista delen är en liten örtabok där några örters magiska användning presenteras.
Boken har tyvärr en stor nackdel: den finns inte längre att få tag i i svensk översättning. Kan man tänka sig att läsa den på danska finns den dock i ett nytryck från 2016 (jag hittade den t ex på adlibris). Det kan hända att det går att hitta den på antikvariat (Bokbörsen är ett bra ställe att börja på), och om man hittar den tycker jag definitivt att man ska slå till, särskilt om man inte har så många böcker av det här slaget.
Rekommenderas till alla som vill ha en lättläst översikt över vad häxkonst kan innebära. Den är ett trevligt komplement till ”tyngre”, mer teoretiska böcker och är inspirerande att bläddra och läsa i. I slutet finns också en litteraturlista att gå vidare med.
För nybörjare? Ja, förutsatt att man läser den med en portion sunt förnuft – boken innehåller några recept på flygsalva, vilket jag starkt avråder från att prova eftersom de innehåller dödligt giftiga växter.
Häxa lugnt!
/Charlotta