Vårbruk

Efter att jag firat vårdagjämningen i snö (jupp, vi hade faktiskt ett par centimeter snö på marken under ritualen) och en vecka senare varit med på Samfundet Forn Seds traditionella vårblot vid Uppsala Högar kom våren igång på allvar på annandag påsk. Strålande sol, klarblå himmel och fågelsång. När våren drar igång på allvar börjar det alltid att klia i mina odlingsfingrar.

Som jag tidigare skrivit har jag alltid haft ett stort intresse för natur och då särskilt växter. För tjugo år sedan fick jag boken ”Vår Örtabok” som blev startpunkten för mitt intresse för nyttoväxter. Detta intresse har naturligtvis inte minskat sedan jag upptäckte wicca. Jag har visserligen odlat av och till i hela mitt liv, men det var först när jag flyttade till hus med trädgård som jag kunde få riktigt utlopp för detta intresse. Jag vill främst odla sådant som går att använda; jag älskar vackra blommor men har inte riktigt tålamod med rabatter utan odlar hellre grönsaker och örter. Det finns något alldeles särskilt i att kunna plocka ihop ingredienser till middagen i sin egen trädgård. I vår tid, när det är så långt från jord till bord, är det också en stor lyx att kunna producera sin egen mat. Redan där går odlingen väldigt väl ihop med wicca.

Sedan finns det ju också växter med mer traditionellt magiska användningsområden. Jag som har en stor trädgård har plats att välja, men har man mindre yta att odla på är det smidigast att odla sådant som både går att äta och har magiska användningsområden. Örter och kryddor ligger då nära till hands. Dessa går ju att krydda maten med men även att ha i rökelse, bad, te, salvor mm. Dessutom kan man ofta odla dem i kruka i ett soligt fönster eller på en balkong. Mynta, timjan och citronmeliss är alla lättodlade och har många användningsområden. Det finns dessutom flera varianter av mynta och timjan (två av mina favoriter är grönmynta och citrontimjan – den senare är fantastisk i nästan allt).

Vill man dra upp sina egna plantor från frö är det hög tid att börja nu. Många fröfirmor har ekologiska fröer och de flesta har ett rätt stort utbud. En del har till och med särskilda avdelningar för krydd- och medicinalväxter där man kan hitta en del gamla klassiker som alruna och belladonna (OBS! många av de gamla medicinalväxterna är mycket giftiga, det gäller till exempel både belladonna och alruna, och man får vara försiktig särskilt så att barn och husdjur inte kommer åt dem).

Förra året satsade jag på magiska växter och planterade bland annat johannesört. I år har jag lyckats få tag i fröer till röksalvia, Salvia Apiana, sådan salvia som man gör smudge sticks av. Jag ska också utöka trädgården med valeriana (vänderot) och kamomill. Det ska bli spännande att se hur det går!

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *