Vårdagjämning

Vårdagjämningen räknas till en av de fyra mindre högtiderna inom wicca. Wicca har fyra stora högtider och fyra små högtider. De stora högtiderna hade Gerald Gardner med från början, det var dessa högtider som firades i det coven han initierades in i. Men så utökades högtiderna till att först inkludera en femte, Midvintersolståndet och sen även de tre andra solstånden, Vårdagjämning, Midsommar och Höstdagjämning.

Därför har wicca fyra stora högtider med start Samhain, Imbolc, Beltane och Lammas och däremellan de fyra små högtiderna, Midvintersolståndet, Vårdagjämningen, Midsommarsolståndet och Höstdagjämningen.

Det finns olika namn för de små högtiderna som presenterades i olika böcker under 1970-talet och de har fått fäste i resten av den wiccanska och paganska sfären. Jag själv använder mig inte av dessa ”nya” namn, dvs. Yule, Ostara, Litha och Mabon. För mig har dessa namn ingen direkt innebörd mer än att det blir missvisande för vad det är jag firar. Möjligtvis Yule är ett namn på högtiden som verkligen passar, men Ostara, Litha och Mabon, nej, det är högtidsnamn jag inte själv använder mig av. Jag får förklara detta i ett annat inlägg om du skulle vara intresserad av just högtidsnamnen.

Åter till Vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa, de första vårtecknen har kommit, även till Sverige, kanske inte om du bor i norra delen av landet men upp till mitten av Sverige har fler och fler känt av vårens annalkande. Jo, även ni längst upp har säkerligen också känt av vårens annalkande i att det har blivit ljusare, ovanför polcirkeln så kan man definitivt få syn på solen och fåglarna har börjat kvittra. Vi får alla hitta våra egna vårtecken på de olika platser vi bor på i vårt avlånga land.

Rent astronomiskt så är dagen och natten exakt lika långa. Det kan vara klokt att arbeta med balans. Att gå från den mörka delen av året till den ljusa delen av året. Vinter till sommar. Precis mittemellan.

Något jag alltid vill ha med i mitt högtidsfirande är att synka mig med naturen och vad som sker där. På så sätt får jag mycket bättre kontakt med årstiderna, mitt liv och vad som sker i naturen men även inom mig. När det är vårdagjämning känner jag att energierna kommer tillbaks till min kropp, vintertröttheten och kanske det glåmiga utseendet jag haft när det varit mörkt ute, det försvinner och i takt med att naturen vaknar till liv, träden slår knoppar, vårblommorna börjar sakta krypa upp ur marken, fåglarna drillar sina vårsånger och det blir varmare och varmare. Det är detta jag vill proppa min kropp och mitt sinne med när vårdagjämningen är här. Bort från mörker och trötthet, ladda batterierna i vårsolen som faktiskt värmer och inte bara ger ljus. Uppfyllas av den sprittande kraften av vår. Bäcken är nästan en fors nu när islossningen passerat och snön har/eller smälter och vattnet flödar fritt och bevattnar åkermarkerna och skogsslänterna.

Som jag skrev lite längre upp i detta inlägg så var inte vårdagjämningen en högtid de första wiccanerna firade utan det var något man efter ett tag valde att lyfta in. Varför man valde att inkludera nya högtider vet jag inte, men ett rykte säger att man träffades för sällen och att gamle Gerald ville festa mer och därför införde han först Midvintersolståndet/Yule och när väl en solhögtid firades så inkluderade man även de tre andra, för att det var trevligt att träffas och festa.

Vad ska du göra för att fira denna högtid? Vad vill du fokusera på? Tycker du det är viktigt att fira vårdagjämningen?

Jag ställer några frågor till dig för jag tycker det är viktigt att du som utövare av wicca skapar något eget istället för att bara kopiera och ta en ritual som någon annan skrivit. Det är inget fel i att låna men det kan bli lite platt och ibland kan vissa saker i den lånade ritualen vara svårt att förstå om man inte själv var med och planerade och då går vissa delar i ritualen förlorad. Jag tycker att du ska bygga upp din egen ritual, låna ritualstruktur men fyll den med egna delar. Det gör inget om första gången blir lite tafflig, jag lovar dig, ibland blir det taffligt även om man har 20 års erfarenhet av att skapa ritualer, det händer oss alla flertalet gånger. Då får vi skratta åt det och humor är något mina gudar förstår och jag tror dina också kommer skratta gott åt dig om du skulle missa något.

16/3 publicerar jag även ett förslag på vårdagjämningsritual, håll utkik då!

Var välsignad!

Peter

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *