Visualisering

 

Visualisering är ett centralt begrepp inom wicca. Det finns med i nästan allt man gör som wiccan; när vi slår cirkeln visualiserar vi hur den träder fram, när vi öppnar riktningarna visualiserar vi hur någonting öppnas på det astrala planet och släpper in det vi bett om och när vi arbetar med energi visualiserar vi hur den byggs upp, förändras, rör sig och släpps mot sitt mål. Visualisering används också vid guidade meditationer, där man enligt instruktioner bygger upp bilder för sin inre syn. Eftersom det är så centralt är det viktigt att kunna.

Visualisering handlar alltså om att bygga upp sinnesintryck, oftast synintryck, i sitt inre. Precis som med allt annat är visualisering något som man kan ha lättare eller svårare för. En del är mer visuellt orienterade än andra, men jag har inte träffat någon som inte kunnat visualisera alls. Visualiseringsförmågan blir också bättre med övning, och öva kan man egentligen göra varsomhelst (förutsatt att man är i en situation där man tryggt kan stänga ute omvärlden då förstås).

Följande övning brukar jag göra med nybörjare eller de som känner sig osäkra på sin förmåga och behöver få lite självförtroende. Då gör jag den som en ledd meditation, men den går bra att göra på egen hand också.
Sätt eller lägg dig bekvämt. Slut ögonen. Ta några djupa andetag och slappna av. När du känner att du är redo, föreställ dig ett klot. Undersök klotet. Vad har det för färg? Är det tungt eller lätt? Stort eller litet? Har dess yta någon struktur? När du känner dig färdig med klotet kan du börja leka med dess egenskaper och ändra en i taget. Låt det byta färg, byt form till en kub, gör det större eller mindre. Vad som faller dig in, förutsatt att du gör det medvetet. När du känner dig färdig kan du släppa bilden och öppna ögonen.

Nästa steg är att försöka måla upp en bild av något mer regelstyrt. Det kan vara ett välkänt föremål, en plats, en bild eller en känsla. Du kan till exempel föreställa dig att du äter ett äpple, känner hur det smakar, hur saftigt det är hur det ser ut och hur det låter när du biter i det. Eller så föreställer du dig att du sitter på en solvarm sten, känner värmen mot huden, kanske en lätt bris leker i ditt hår. Det handlar om att bygga ut visualiseringarna så att de blir så levande och verkliga som möjligt.

Det finns många olika tips på övningar och meditationer att göra på egen hand. För guidade meditationer/visualiseringar behövs det information utifrån, antingen från en annan person som är närvarande i rummet och leder dig genom meditationen eller från en inspelning. I min tradition använder vi oss mycket av ledda meditationer så det ingår naturligt i covenarbetet. I början kan det vara lite knepigt att följa någon annans instruktioner men med tid och övning blir det lättare.

En av de första tillämpade visualiseringarna jag stötte på var sköldning, vilket går ut på att man visualiserar en sköld omkring sig. Sköldens egenskaper bestämmer man själv – det kan till exempel vara en sköld som håller kvar sådant man mår bra av eller en sköld för att stänga ute andra (mycket användbart i rusningstrafik!). Jag använder gärna sköldning när jag känner mig extra skör och behöver pyssla om mig själv och hushålla med min energi.

Visualisera mera!
/Charlotta

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *