Imbolc

Om du har läst på om wicca ett tag, online och kanske i böcker, så har du säkert läst om de olika högtiderna – så kallade ’sabbats’. Det är viktigt att notera att de här högtiderna inkluderades i wicca av Gerald Gardner, och de är ett ihopkok av flera olika tidigare traditioner. Det finns inte någon urreligion i Europa som firade alla åtta.

I den här posten vill jag prata om Imbolc lite djupare, och från en annan synvinkel än du kanske tidigare läst i grundläggande böcker om wicca. Det här var den högtiden jag från början hade allra svårast att känna en koppling till, men det jag tänker prata om i det här inlägget har gjort det lättare för mig. Nu för tiden ser jag fram emot Imbolc och känner en väldigt stark koppling till den här oerhört vackra högtiden.

Grundläggande om Imbolc

Datum: 1:a februari
Andra namn: Bridghid, Candlemas

Det första man som svensk wiccan ofta tänker på gällande Imbolc är att i engelska böcker om wicca, så står det att Imbolc är den första vårhögtiden. Det man firar är att naturen nu börjar vakna till liv, nytt liv gror. I Gudinnans och Gudens cykel så går nu Gudinnan in i sin fas som ungmö, medan Guden är ett barn. Det kommer snödroppar och andra blommor – säger böckerna.

Svensk Imbolc

Det står alltså att nu kan man se de första vårtecknen.

Och som svensk tittar man ut på all snö och undrar var de är någonstans.

Kanske tänker man till och med att man borde flytta datumet för denna högtid, eftersom den så uppenbarligen inte stämmer in på det svenska klimatet. Självklart kan man se Imbolc som en chans att hjälpa våren på traven, men jag tyckte aldrig att det var tillräckligt. Det här har varit väldigt frustrerande för mig för jag kände som att jag helt missade den här delen av årshjulet.

Det var inte förrän jag flyttade till England, ner till Devon, som jag faktiskt kände att jag kunde få en koppling till Sveriges Imbolc, vilket är lite ironiskt eftersom Devon är Englands Riviera. Här har i skrivandets stund (17/1) krokusar redan börjat komma upp. Den här vintern har varit kall; det har varit minusgrader minst ett par gånger. Ibland har vi varit tvungna att ha värmen på inne nästan hela dagen. En dag kom det till och med snöblandat regn under någon timme.

Till Imbolc finns det snödroppar, krokusar och ofta påskliljor. Det är knoppar på träden här och jag kan verkligen se hur Imbolc är vårens första högtid. 

Men Imbolc är så mycket mer än så, och det är det som jag har fått en koppling till, och det som även fungerar att fira i Sverige.

Imbolc kallas nämligen också för Brighid (uttalas ’Breed’), och Brighid är poesins, smedjans, eldens och kreativitetens gudinna. Hon är också gudinna över healing och barnafödande. Det här hör så klart ihop med att Gudinnan fött Guden, men det handlar också om att väcka till liv ens egen kreativa skaparkraft efter vintermörkret.

Även i Sverige så har det nu börjat bli ljusare, vi vet att vi är på väg mot våren och man har mer energi. Så det här är ett utmärkt tillfälle att hedra elden inom oss, och dess kreativa lågor. Det är det som har gjort att jag har kunnat hitta en koppling till Imbolc. För mig nu är det eldens högtid, en tid att börja forma det jag vill uppnå det kommande året. En chans att hitta mig själv och stå i min egen kraft, precis som Gudinnan gör. Det här är den högtid hon är minst kopplad till Guden, hon är ute och förverkligar sig själv, och vi har chansen att göra samma sak!

Vad man kan fokusera på

Gudinnan är i sin smedja. Hon är stark, har säkert sot i ansiktet, hennes hud är glansig av svett medan hon lyfter hammaren mot städet för att forma det hon arbetar med. Hon formar sitt eget liv. Hon arbetar med det hon vill. Hon bestämmer sig för vilken av sina idéer hon vill göra till verklighet, och sedan skapar hon den på sitt städ. Det finns ingenting som kan stoppa henne. Hon är sitt eget livs mästarinna.

Så ta det här tillfället och ha en ritual där du hedrar Gudinnans oerhörda skaparkraft. Det är den som så småningom kommer smälta snön. Det är den som får naturen att spira med nytt liv. Och den finns inom oss alla. Hur kan du använda den här vetskapen i ritual? Här är några förslag:

  • Använd den till att fundera på vad du vill skapa i din egen smedja. Vad vill du uppnå det kommande året?
  • Fokusera på din egen kreativa inre eld. Hur ser den ut? Är den tänd? Eller behöver du tända den? Vad behöver den för bränsle? Tänk på hur elden brukade vara hjärtat i varje hem, och på hur vi behöver den för att överleva. Om din är släckt är det dags att mata lågorna!
  • Tycker du att du sitter fast i något projekt och inte vet hur du ska gå vidare? Det här är den perfekta ritualen att hitta ny inspiration.
  • Behöver du healing? Låt Brighids helande händer hjälpa dig att läka.
  • Vill du bli av med ovanor? Låt Brighids eld bränna bort dem, och låt dig själv födas på nytt ur lågorna.
Förslag på magi

Det här är den perfekta högtiden att arbeta med helande magi både för sig själv och andra.

Ljusmagi är också en bra sak att arbeta med, för att återkoppla till eldens kraft.

Det är också en mycket bra tid att plantera frön för det man vill uppnå det kommande året. Plantera ett frö för något du vill ska växa och ladda det med din energi och intention. Se hur det växer i takt med hur ditt projekt växer, och ta en stund varje dag som du spenderar med ditt lilla frö och så småningom planta för att fördjupa din egen koppling till det och det du vill uppnå.

 

Hoppas att detta gav dig lite nya tankar kring den här glittrande högtiden!

Blesse be,

Amanda

 

 

Det här inlägget postades i och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *